Snabb leverans1-3 DAGARS LEVERANS Alltid fri frakt ALLTID FRI FRAKT Öppet köp - fri retur 30 DAGARS ÖPPET KÖP

  • 1-3 dagars leverans
  • Fri frakt
  • 30 dagars öppet köp

Baskerns historia

Baskern (även bask, baskermössa, boina, barett eller gubbkeps) är en huvudbonad som är präglad av en suggestiv historia.

Att förstå korsningen mellan spanska och franska mönster är nyckeln för att gå till botten med historien om "La Boina", den spanska termen för denna typ av hatt. Arkeologer har funnit spår av liknande huvudbonaner i gravstenar från bronsåldern (!) samt representationer av baskern på skulpturer i västra och norra Europa. Det finns även ett dokumenterat användande av baskern i Frankrike (1280) och Spanien (1200). Dessa huvudbonader varierar något i storlek och form, men en sak hade de gemensamt; nämligen materialet filt.

Under 1400-talet började franska bönder från den södra regionen Bearn att använda en typ av bask som sedermera blev väldigt populär. Därefter spriddes trenden till den baskiska regionen Guipúzcua genom den spanska bidasoa-floden. Sen dess har baskern blivit den representativa huvudbonaden för människor i Baskien.


Dizzie Gillespie, John Lennon, Jack Nicholson.

Vidare, under det andra carlistkriget (1846-1849), entrade de "röda hattarna" det baskiska området för att hjälpa soldaterna (Cristinos) i området.  Dessa soldater började bära röda baretter, och blev även symbolen för Carlisterna efter att dess general - Zumalacárregui - burit en basker under ett offentligt framträdande.

Det är väldigt intressant att ha funnit en huvudbonad som representerar så antagonistiska kulturer: kriget och konsten. Några spännande figurer som passionerat älskat sin basker lika mycket som Baskerbutiken själva (är det möjligt?), är John Lennon, jazz-musikern Dizzy Gillespie, den marxistiske revolutionären Che Guevara, Beat-generationen (Kerouac, Ginsberg Burroughs), Simone de Beauvoir, och Ernest Hemingway - för att nämna några.


Che Guevara, Black Panthers, Pablo Picasso.Läs mer om våra varumärken i sidan Om Oss


Sale

Unavailable

Sold Out